BEIRUT…een eerste indruk

Het is zonnig met wat wolkjes aan de hemel; lopend door Beirut verbaas ik mij over de pracht en praal van alle auto’s die mij voorbijsjeezen. Ik moet uitkijken, een echte stoep is er niet en loshangende elektriciteitsdraden vormen in potentie een gevaar. Terwijl ik mij snel buk vraagt een Libanese schoenpoetser (de jongeman bevindt zich aan mijn linkerkant) of ik behoefte heb aan zijn diensten. Lachend kijken we allebei naar mijn witte- in slippers gestoken- voeten. Rechts van mij staat een tank ,bemand door Libanese soldaten, midden op een kruispunt. Een groot kanon (ik gok luchtafweergeschut) moet de Libanese bevolking beschermen tegen de Israëlische luchtmacht (2006 viel Israël aan, sindsdien is er weinig tot niets gebeurd maar dit zijn voorzorgsmaatregelen). Deze angst voor en afkeer van Israël lijken gemeengoed onder de mensen in Beirut te zijn: terwijl ik een kop koffie drink en mij buig over mijn Lonely Planet zijn twee vrouwen zo vriendelijk mij te vragen naar mijn plannen. Ik vertel ze over mijn reis door het Midden-Oosten en voordat ik ben uitverteld drukken ze mij op het hart toch echt niet naar Israël te gaan. Ik druk ze op het hart dat ik dat heus niet ga doen (AHUM..) en met een ma’salaama (vrije Nederlandse vertaling: LATERR!) stap ik op, reken mijn te dure koffie af en loop verder.

Voor iedereen die de ervaring kent van het bezoeken van een nieuwe, grote en cultureel verschillende stad moet het volgende gevoel herkenbaar zijn: de bus pakken! Deze drempel ging ik snel over, busje 4 zou mij richting de AUB (geweldige afkorting! :)..American University of Beirut) brengen waar ik met een jongen heb afgesproken die mij even wilde rondleiden. Het busje zit vol met gesluierde dames, soldaten in uniform en studenten. Gelukkig bleek één van de dames Engels te spreken en onder het genot van Arabische muziek, veel getoeter en een vriendelijk Arabisch mompelende buschauffeur gingen we op pad.

Eenmaal op de AUB kan ik kort zijn. Een leuke wandeling en een lunch verder neem ik afscheid en begeef ik mij in toeterend en hectisch Beirut. GREAT FIRST DAY!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s