Allemaal tegen de heersende (h)orde?

Syrië, gekkenhuis? Vooral in Deraa, 100km ten zuiden van Damascus, zijn er serieuze protesten aan de gang. Oproerpolitie schoot daar met scherp op demonstranten. Gevolg: 37 mensen kunnen van het inwoneraantal worden afgeschreven.

Damascus heeft ook een aantal beginnende protesten gekend, vooral gisteren werd er flink gedemonstreerd. Aangezien Syrische wetgeving openbaar protesteren tegen de heersende (h)orde veroordeelt zijn ook daar mensen de straat opgegaan. Resultaat: 3 doden en een aanzienlijk aantal gewonden. Waarom post ik dit? Morgenochtend vertrek ik naar Damascus. Waarom? Volgens onze autoriteiten (minbuza) en de Amerikaanse ambassade in Damascus zijn toeristen prima in staat de stad te bekijken zolang zij wegblijven bij grote demonstraties en menigten. Niemand in die steden heeft iets met de toeristen te maken (behalve de bron van inkomsten die zij verzorgen) en dat zorgt voor prima begaanbaar gebied buiten de protesten. Natuurlijk, en daarom ben ik waakzaam, kan de situatie snel veranderen. Dat werd al eerder geconstateerd.

Wat mij opvalt is dat het lijkt alsof de steun voor Assad er gewoon is. Deze man houdt Syrië al lang in een ijzeren greep (als opvolger van z’n pa) en leek, zo dacht eigenlijk iedereen in de Arabische wereld (heb ik mij laten vertellen) Syrië in een strak bewind geruisloos langs de ‘Arabische lente’ te leiden. Niets bleek dus minder waar. Mensen eisen meer vrijheid en perspectieven (loon/educatie) maar willen dat bereiken door hervormingen af te dwingen. Zij eisen niet het vertrek van Assad. De Syrische taxichauffeur die mij vandaag naar mijn bestemming bracht (Chouf Cedar Reserve, grootste nationale park in Libanon) vond ‘Assad’ de beste leider die Syrië zich maar kon voorstellen. Hij vond de mensen ‘good’ dat ze protesteerden maar vond de oproerpolitie ‘bad’…de Arabische woorden die daar tussendoor kwamen vond ik persoonlijk lastig te plaatsen…dit was wat ik ervan begreep. Toch, zo las ik in Libanese kranten op internet, zijn veel Syrische mensen naar Libanon gevlucht vanwege het regime. De betrouwbaarheid van zulke uitspraken is dus lastig in te schatten vanwege de angst voor repercussies bij achtergebleven familieleden in Syrië.

Voor mensen die geïnteresseerd zijn in wat er in Syrië aan de hand is, een ooggetuigenverslag op NRC.nl van een Nederlander in Damascus tijdens het vrijdaggebed, je raad het al, afgelopen vrijdag geeft een mooi idee van de situatie: http://www.nrc.nl/nieuws/2011/03/26/ooggetuigenverslag-uit-damascus/

Mijn eerste indruk na 5 dagen: het Midden-Oosten leeft, de mensen zijn gastvrij, het is hier enorm veilig voor wat betreft beroving/geweld op straat en met gezond verstand, een vriendelijke glimlach en door gewoon alert te zijn worden risico’s aanzienlijk verminderd.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s