(ON)VEILIG NEDERLAND

Met ontzetting lees ik de berichten over de laaghartige aanslag die gisteren plaatsvond in Alphen a/d Rijn. Onwerkelijke verhalen, onwerkelijke beelden en een onwerkelijk profiel van een 24-jarige jongen die dit op zijn geweten heeft. Het zet mij aan het denken. Voor mijn vertrek richting Midden-Oosten en de West Bank drukte menigeen mij namelijk op het hart voorzichtig te zijn, een totaal logische reactie wanneer je hoort dat iemand zich in de brandhaard van veel ellende en conflict gaat begeven. Maar: wat is veilig en waar is het veilig? Je doet je boodschappen en ineens is daar een of andere gek die om zich heen begint te schieten. Betekent dit dat we overal op onze hoede moeten zijn? En hoe haalt zo iemand het in zijn hoofd, waar ontstaat deze drang tot moorden? Natuurlijk laait de discussie nu op over jonge mensen die zich afkeren van de maatschappij. Mensen die zich in zichzelf keren en via internet lotgenoten vinden die dergelijke neigingen ook hebben. Het doet me wel realiseren hoe relatief het concept veiligheid is. Het is 13.15 uur, ik ga lekker koffiedrinken met een student van me. Middenin een conservatief islamitische omgeving. Gek, een maand geleden had ik dat nooit veilig gevonden.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s