Met zulke ‘vrienden’ heb je geen vijanden nodig

Vittorio Arrigoni werd eergisteren door een militante organisatie in Gaza om het leven gebracht. De Italiaanse activist was al jarenlang betrokken bij vreedzaam verzet tegen de bezetting van Israël. Voor de internationale gemeenschap actief in de Palestijnse gebieden kwam zijn moord als een schok. De boodschap dat internationals niet welkom zijn in Gaza kwam hard aan en klonk door in de Westelijke Jordaanoever waar uit veiligheidsoverwegingen groepen vrijwilligers (in Jenin) werden geëvacueerd. In Nablus bleef alles rustig en vanavond kwamen Palestijnen en internationals bij elkaar om Vittorio Arrigoni te herdenken. Deze laffe moord op de vredesactivist illustreert de tweestrijd die de Palestijnen voeren. Een tweestrijd tussen Hamas en Fatah die respectievelijk de macht hebben in Gaza en de Westelijke Jordaanoever. Ondanks dat Hamas een steeds gematigder koers lijkt te gaan varen en dialoog mogelijk blijkt met Fatah duiken militante groeperingen steeds meer op. Zonder enige solidariteit met mensen die zich inzetten voor de Palestijnse zaak wijzen zij iedere ‘bemoeienis’ af. Uitmondend in verschrikkelijke daden zoals de moord op Vittorio. Ondanks dat alle groepen strijden voor een vrij Palestina lijkt het mij duidelijk dat je met zulke ‘vrienden’ geen vijanden nodig hebt. Voor oplossing van een extern conflict zul je eerst moeten dealen met interne conflicten. Zolang dat niet gebeurt zie ik die wolk der verdoemenis niet boven Gaza en de West Bank verdwijnen. Vanavond werd deze laffe moord dus herdacht in Nablus. Er werd stilgestaan bij eensgezindheid tussen de Palestijnen. Dit gebeurde zij aan zij met internationale vrijwilligers waarmee een voorbeeld werd gesteld. Een voorbeeld voor meer solidariteit, meer samenwerking en hoop op een vrij Palestina.

Mocht je nog meer willen lezen over deze daad en de achtergrond ervan. Check hier voor een achtergrondartikel.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s