Collectief straffen

Vandaag was een dag zoals er zoveel zijn geweest in de afgelopen jaren. Nablus werd afgesloten van de buitenwereld doordat alle checkpoints werden gesloten na de moord op een settler (kolonist) vanochtend. Toen een voertuig met daarin Joodse kolonisten zonder autorisatie een heilige plek in Nablus binnenreed en bij weigering het vuur opende (Joodse kolonisten mogen onder Israëlische wetgeving altijd wapens bij zich dragen. Dit zijn over het algemeen (half)automatische wapens) werd dit met waarschuwingsschoten door de PA (Palestijnse Autoriteit) beantwoord. De verhalen gaan over de PA die dit beantwoordde en de auto onder vuur nam. Het resultaat was de dood van een kolonist. Een tragische gebeurtenis, er werd bloed vergoten doordat de communicatie stokte. Israëlische militairen hadden van de komst van de kolonisten moeten weten en hadden zodoende als escort kunnen fungeren. De PA had wellicht anders kunnen reageren waardoor geweervuur onnodig was geweest. De kolonist had wellicht beter moeten weten en had zijn komst kunnen aankondigen. Hij, zijn nabestaanden en de mensen in de jeep (zij raakten gewond) plukten hiervan de wrange vruchten. Het is verschrikkelijk en niet nodig.

Waar de schuld hier ligt is in mijn ogen niet het voornaamste punt hoewel dit tot op de bodem moet worden uitgezocht. Het punt is hier de manier waarop hiermee wordt omgegaan om deze situaties in de toekomst te voorkomen. Aangezien de Israëlische bezettingsmacht verantwoordelijk is voor het vervoer door de Westelijke Jordaanoever (of je het daar nou mee eens bent of niet) spelen zij hierin een belangrijke rol. In de Palestijnse gebieden wordt er in dergelijke situaties – onder het mom van ‘wij zijn op zoek naar de daders en er moet onderzoek worden gedaan’ – het gehele gebied afgesloten van de buitenwereld. Praktisch gezien houdt dit in dat kinderen van buiten de stad niet naar school kunnen en vrachtwagens met ladingen kunnen wachten voor de checkpoints. Dit alles in afwachting van het voortdurende onderzoek. Wellicht klinkt dit niet vervelend of allemaal wel te overzien maar deze acties, die jammer genoeg vaker voorkomen dan wij horen, verlammen een economie en maatschappij (vooral gezien het feit dat dit al tientallen jaren aan de gang is). Gelukkig bleek het vandaag allemaal mee te vallen en werd het onderzoek relatief snel afgerond. Om het beeld compleet te maken vind ik dat ik de kanttekening moet maken dat Israël bij het herstellen van de orde traangasgranaten gebruikte toen mensen de straat op gingen om te zien wat er aan de hand was. Eén van deze granaten belandde in een Palestijns huis. Het 14 maanden-oude-jochie dat daar lag te slapen stikte bijna en kon in het ziekenhuis gelukkig -en ternauwernood- worden gered.

De bottom-line is dat het in mijn ogen absoluut noodzakelijk is een dergelijk incident tot op de bodem uit te zoeken. Om hiervoor een stad te maken tot een openlucht-gevangenis is collectief straffen, dat is voor mij ontoelaatbaar. Wat heeft Amjad van 11 jaar te maken met een communicatiefout (hoe vervelend deze ook uitpakt) tussen Israël, de PA en een kolonist? In mijn ogen niks. Ik kan me niet voorstellen dat na de laffe moord in Alphen a/d Rijn de gehele stad huisarrest krijgt zodat de politie ongestoord het onderzoek kan afronden, hoe lang dit ook duurt. Als ik op een dergelijke manier in mijn eigen stad of land zou worden behandeld zou ik gek worden. Voor de Palestijnen is dit al 60 jaar dagelijkse kost. Ik geef het je te doen.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s