ONAFHANKELIJK ISRAËL?

Vandaag wordt de onafhankelijkheid van Israël gevierd. Het Joodse-land riep precies 63 jaar geleden haar onafhankelijkheid uit en is sindsdien bezig met een opmars over voormalig Palestijns gebied. Voor velen een prachtige en bewonderenswaardige opmars: Israël verdient een thuisbasis, maakt het land vruchtbaar en na al het leed van de Joden door de eeuwen heen zou er sprake moeten zijn van een veilige situatie voor de Joden in Israël.

Door vele anderen -en ik word dagelijks geconfronteerd met deze werkelijkheid- wordt vandaag gerouwd om het verlies van familie, vrienden, bezit en waardigheid. De Palestijnse bevolking was en is namelijk de dupe van de Joodse kolonisatie van voormalig Palestina. Al 63 jaar leven zij onder de bezetting van Israël, velen hebben huis en haard moeten verlaten en zwerven over de gehele wereld (er zijn ongeveer 4.000.000 Palestijnse vluchtelingen wereldwijd), velen zitten in Israëlische gevangenissen jaren wachtend op hun proces vanwege vage of zelfs onbekende aanklachten, jonge kinderen hebben geen toekomst want de gehele economie en het schoolsysteem ligt op zijn gat door de maatregelen van de Israëliërs. Het is een nare en bizarre werkelijkheid die voor veel mensen onbekend is, Israël komt namelijk met veel schendingen van mensenrechten weg. Eén van de argumenten is dat Israël door velen wordt bestempeld als de ‘enige democratie’ in het Midden-Oosten. Het is zonder meer waar dat landen als Syrië, Egypte en Jordanië veel kunnen leren als het gaat om democratie. Ik weet ook dat het al 63 jaar onderdrukken, vernederen en afslachten van de Palestijnse bevolking ook niet bepaald democratisch kan worden genoemd. Dat is de werkelijkheid die Israël zal moeten erkennen wil het ooit komen tot een leefbare en vreedzame situatie in Palestina en het Midden-Oosten. Hopelijk komt die vrede er snel en kan ook Palestina haar onafhankelijkheid en vrijheid vieren.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s