Geweldloos -artistiek- verzet

Het gooien van stenen, het investeren in wapentuig en het ophitsen van mensen vs. kunst, cultuur, educatie en het investeren in de ontwikkeling van mensen.

Het zijn twee vormen van protest. Voor beide vormen valt iets te zeggen want beide vormen laten zien dat je het niet eens bent met de manier waarop het nu gaat. Je mannetje staan door jezelf vast te ketenen aan een -te bulldozeren- huis of het fysieke gevecht aan te gaan met soldaten is soms knap en moedig. Soms ook ronduit dom, vooral als de vijand sterker is.

Persoonlijk sympathiseer ik daarom meer met geweldloos verzet waarbij je investeert in mensen en kinderen waardoor je met dit menselijk kapitaal de strijd aan kunt gaan. Daarnaast geeft geweldloos verzet de mogelijkheid voor veel mensen om een steentje bij te dragen aan het creëren van een betere situatie. Het boycotten van Israëlische producten bijvoorbeeld. En zo zijn er legio mogelijkheden.

Het inzetten van kunst om te protesteren tegen de bezetting van Palestina is één van die prachtige -en geweldloze- manieren. Ik stuitte op deze Palestijnse stempel in het paspoort (linksboven op de foto) waardoor mensen konden laten zien dat ze in de ‘state of Palestine’ waren geweest (als je nu de Palestijnse gebieden inkomt via Jordanië krijg je een ‘Israël’ stempel..die Palestijnse stempel bestaat officieel niet. Namelijk: het is officieel geen land (meer)…). Deze stempel is dus symbolisch en werd gemaakt door een Palestijnse kunstenaar. HULDE!

Bron: http://blogs.aljazeera.net/liveblog/palestine-may-31-2011-1534

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s