Actie – Reactie – Frustratie

“Aanslag in het Zuiden van Israël. Israëlisch leger reageert met bomaanslagen in Gaza.”

Dit type kop circuleert over het internet. Ik probeer me een objectief beeld te vormen van wat er is gebeurd. Met mijn journalistieke ambities lijkt me dit belangrijk. Toch, als ik bedenk dat ik een paar dagen geleden Asmaa’ hielp met haar reis naar de Gazastrook om haar zieke vader te bezoeken (na veel papierwerk kreeg ze van de Israëlische autoriteiten permissie om de Westelijke Jordaanoever te verlaten) en ik denk aan Lydia, een Nederlandse meisje die ik leerde kennen in Nablus die nu voor een mensenrechtenorganisatie werkt in de Gazastrook realiseer ik me dat dit onmogelijk is. Objectief of niet, het is opvallend hoe de kop van deze tekst voor mij het volgende suggereert. Het lijkt er namelijk op dat Israël reageert op de aanslag van Palestijnen. Actie-Reactie is daarmee een legitimering van bomaanslagen. Toch moet niet worden vergeten dat deze aanslagen, hoe verwerpelijk ook, dat staat voorop, niet uit het niets komen. Jarenlange vernederingen, onmacht en frustratie hebben hieraan bijgedragen. Ik benadruk dat niets, echt niets, dergelijke aanslagen goed praat. Ik heb het slechts over het feit dat de context en achtergrond zeer belangrijk zijn om sommige acties tot op zekere hoogte te begrijpen, in ieder geval de kwaadheid die hier achter schuilt.

Zo wordt op dit moment één van de meest bevolkingsdichte gebieden op aarde onder vuur genomen en gebombardeerd. Waarom is dit als vergeldingsactie nodig vraag ik me af. De plegers van de aanslag werden door het Israëlisch leger omgebracht dus deze bommen verliezen daarmee hun volledige legitimiteit. Wij veroordelen Gaddafi in Libië en grijpen in, wij veroordelen Assad in Syrië en leggen (economische) sancties op. Deze acties worden genegeerd, ik verwacht slechts een strenge blik richting de Israëlische autoriteiten. Niet meer doen hoor!

Ik kan het dan ook begrijpen dat een 23-jarige Palestijnse vriend op facebook tegen me zegt: ‘fuck life’. Ik zou me ook opgesloten en gefrustreerd voelen. Ik voel me hier al gefrustreerd: ik heb zojuist ruim 280 woorden gewijd aan iets waar ik -voor mijn gevoel- niets aan kan doen. Bah.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s