De ellende duurt voort

‘120 Palestijnen opgepakt in de Westelijke Jordaanoever’, ‘Israëlisch leger bombardeert Gaza’ en ‘Sinds donderdag -dus in de laatste 48 uur- zijn 14 van deze ‘bronnen’ omgebracht en 47 verwond. Onder hen waren 11 kinderen, 10 vrouwen en 3 bejaarden’*.

De verschrikkelijke berichten vliegen je -zolang je er naar zoekt- om de oren. De Palestijnen hebben het zwaar te verduren tegen de militaire overmacht van de Israëliërs. Het einde is zoek, de bombardementen duren voort. Het doet me voorstellen hoe dat moet zijn. Knallen om je heen, kapotspringende ramen, af en aanrijdende ambulances. Het meemaken van zo’n bombardement is -gelukkig!- voor mij iets abstracts. Ik heb er geen idee van hoe ik zou reageren, waaraan ik zou denken en hoe koel ik zou kunnen blijven.

De ellende duurt voort, de Gazanen hebben vanuit hun openluchtgevangenis geen uitzicht op een einde van deze hel. Ik spreek Asmaa’ op facebook. Ze vertelt me dat haar broer zwaargewond is geraakt bij een bombardement op Gaza. De vraag is of ze hem en haar doodzieke vader nog kan zien. Ze is onderweg naar haar familie in Gazastad maar de Israëlische autoriteiten hebben de grenzen gesloten en het gebied binnenkomen is momenteel onmogelijk. De frustratie die dat met zich meebrengt is duidelijk.

Ik weet niet goed wat ik moet zeggen en naïef als ik ben sluit ik ons gesprek af met de tekst ‘keep the hope alive’. Haar reactie raakt me:

‘Of course I will, it’s the only thing I’ve got left’.

NB: Lydia bevindt zich momenteel in de Gazastrook. Zeer goede verslaglegging te volgen op http://asecondglance.wordpress.com/

*Bron: http://asecondglance.wordpress.com/2011/08/20/schuldig-totdat-het-tegendeel-bewezen-is/

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s