DEBAT: THE NETHERLANDS AND ISRAEL, AN EXCLUSIVE AFFAIR?

Bij de deur krijg ik al een goed idee van het verdere verloop van de avond: ‘wilt u tekenen vóór het afbreken van de muur? De petitie wordt door Dries van Agt aan de regering overhandigd.’

Ik wil best tekenen. In de eerste plaats omdat de muur zoals die nu door Israëlisch gebied slingert niet legitiem is en in de tweede plaats omdat ik meneer Van Agt een leuke man vind. Toch ligt het genuanceerder: een muur, die ervoor zorgt dat het aantal zelfmoordaanslagen door Palestijnse strijders  drastisch is verminderd, is vanuit veiligheidsperspectief volledig legitiem neergezet. De plek van de muur, dat is het issue.

Hoe dan ook. Bij binnenkomst wordt duidelijk hoe het debat: ‘the Netherlands and Israel: an exclusive affair?’  zal uitdraaien op vingertje wijzen. Jammer.
Een groepje activisten op de eerste rij reageert zeer geëmotioneerd op de uitleg over het Nederlands beleid (dhr. Han ten Broeke, VVD, was uitgenodigd om het huidige regeringsbeleid t.a.v. Israël uit te leggen; iets waarin ik, omdat dit de kern van mijn scriptieonderzoek raakt, geïnteresseerd ben). De dames, gehuld in Arafat-sjawls reageren nóg emotioneler op de Israëlische ambassadeur (die natuurlijk een verhaaltje houdt over de veiligheidsoverwegingen van de Israëlische staat), er is zelfs wat geschreeuw; in ieder geval veel geschoorvoet. Een man, ik twijfel er niet aan dat hij dit van tevoren had bedacht, loopt zuchtend en steunend tijdens zijn verhaal weg. Slecht gespeeld. De emoties zijn begrijpelijk maar zijn niet bevorderlijk voor een goed gesprek.

Het blijft daarmee bij het afspelen van wat grijsgedraaide platen over het Palestijns-Israëlisch conflict en raakt slechts zeer sporadisch de kern van deze avond: the exclusieve relatie tussen Nederland en Israël. Zonde, een gemiste kans. Stichting CREA, de studentenvereniging die het debat organiseert, heeft gekozen voor wat aansprekende namen die controverse oproepen. Het wordt nooit een debat dat het heersende discours overstijgt; slechts de heer Van Bommel (parlementslid van de SP; criticus van Israël) onttrekt zich mijns inziens wat aan de rest en schijnt licht op de buitenlandpolitiek van Nederland.

Ik ben nu op weg naar politicoloog Fred Grünfeld, een Midden-Oosten expert. Dhr. Grünfeld heeft veel geschreven over de bijzondere relatie tussen Nederland en Israël. Ik verwacht dat deze man mij wat nieuwe inzichten zal kunnen geven, iets waar het debat gisterenavond jammer genoeg niet in slaagde.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s