Gaswinning in Gaza

Israël gaat de Palestijnen helpen bij het exploiteren van de gas-voorraden die in de Gaza-strook aanwezig zijn. Dat is goed nieuws, en toont aan dat er constructief, zoals het goede buren betaamt, wordt gekeken naar de mogelijkheden tot economische coöperatie.

Toch blijft het ingewikkeld. Dit contact verloopt via de Palestijnse Autoriteit (PA). Hamas is de officiële autoriteit in de Gazastrook en zal dus, aangezien zij de kust (min of meer) controleren, ook in dit proces dienen te worden betrokken.
Wanneer Hamas buiten beschouwing wordt gehouden en er pijpleidingen/gasleidingen worden gelegd die economisch gewin betekenen voor de PA zal dit -vermoed ik- resulteren in een sterker en nog dieper conflict tussen Hamas enerzijds en de PA en Israël anderzijds. Dit is het moment dat er iets in de status-quo kan worden veranderd. Wanneer Hamas -als autoriteit in de Gazastrook- op gelijkwaardige wijze wordt betrokken in deze onderhandelingen kan een dergelijke constructieve -economische- dialoog leiden tot politieke dialoog wanneer het gaat om eenheid tussen Hamas en de PA, een verbetering van de situatie in Gaza en het voortzetten van het vredesproces dat totaal spaak is gelopen.
Ik weet het, ik denk al veel te veel stappen vooruit….ik ben een optimist.

artikel gelezen op: http://www.aljazeera.com/news/middleeast/2012/09/201292316466184221.html

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s