Beiroet, mijn eerste -tweede- indruk

Alweer 1,5 jaar geleden liep ik rond in Beiroet. Toen met het vooruitzicht om een aantal weken later te gaan werken in Nablus waarmee ik dus maar beperkt de tijd had. Nu ben ik samen met mijn vriendin en heb ik zeeën van tijd. De plek is hetzelfde maar toch heel anders, helemaal voor mijn gevoel.

Wat doe ik hier dan precies? In eerste instantie beginnen we aankomende maandag met een intensieve cursus Arabisch. Iedere dag, 5 dagen per week, van 09.00 – 12.00 uur intensief bezig zijn met de Arabische taal. Het etiket ‘intensief’, zo hoor ik van anderen, klopt helemaal. Naast de 3 uur les zijn er nog dagelijks 3 uur zelfstudie nodig om het enorme tempo bij te kunnen benen. Ik ben benieuwd en heb er enorm veel zin in.

Wat verder? Naast het leren van de Arabische taal wil ik graag regelmatig reportages maken, stukken schrijven om zo mijn journalistieke ambities te verkennen. Er gebeurt veel in Libanon. De maatschappij borrelt en velen verwachten dat de relatieve rust hier in de komende tijd zal verdwijnen. Daar merk ik niet veel van. In het rijke Beiroet zie ik niet de schrijnende situatie van honderdduizenden vluchtende Syriërs in geïmproviseerde vluchtelingenkampen. De 30e kwamen we aan en met oud en nieuw barstte er een feest los onder de Libanezen. Het was gezellig, de mensen lachten, de vrouwen paradeerden rond in hun korte rokjes met gebotoxte lippen. Er leek, kortom, niets aan de hand.

Om up-to-date te blijven voor wat betreft de ontwikkelingen in Libanon legde ik contact met de ambassade. Vandaag sprak ik met de plaatsvervangend ambassadeur over de situatie in Libanon en de mogelijkheden die er eventueel zouden zijn om in Libanon te gaan werken; verslag te doen van de ontwikkelingen in het Midden-Oosten, etc.

Hij was eerlijk. ‘Ik heb geen idee. We hebben tientallen draaiboeken waarin scenario’s staan. Dat gaat om natuurlijk om de situatie in Syrië maar er zijn ook scenario’s die te maken hebben met mogelijke natuurrampen.’ Libanon ligt klaarblijkelijk op twee belangrijke breuklijnen en dit heeft in de afgelopen 400 jaar al geen consequentie gehad. Men houdt daarom rekening met mogelijke natuurrampen. Daarnaast zijn er natuurlijk de binnenlandse sektarische breuklijnen; de immer voelbare scheiding tussen Soennieten, Shiieten en de minderheid Christenen.

‘Een ding weet ik zeker’ vervolgt hij, ‘geen van die draaiboeken zal kloppen, het is te onvoorspelbaar.’ Voor wat betreft mijn ambities om stukken te slijten aan Nederlandse media was hij ook eerlijk. ‘Libanon is niet ‘hot’, dan moet je naar Egypte of Syrië.’

Teruglopend naar de universiteitsbuurt Hamra overkijk ik het drukke verkeer. Het is vrijdag, de moskeeën spuien prachtige gebeden en ik passeer de groen- en geelkleurige vlaggen van Hezbollah. Het verkeer raast langs mij heen, ik spring tussen taxi’s en scooters door en pak voor het laatste stuk een ‘service’-taxi om thuis te komen. In de taxi sta ik snel op om een instappende gesluierde vrouw

DSC_0058
service

niet te dwingen naast mij te gaan zitten zodat zij naast haar vriendin kan gaan zitten.  Het blijkt maar weer eens dat de kleine hyundai busjes niet zijn gemaakt voor lange Nederlanders – hier worden namelijk 8-10 personen in gepropt. Terwijl ik probeer een goede plek te zoeken stoot ik mijn hoofd tegen het raam, laat ik mijn tas vallen en por ik met mijn achterste in het gezicht van een meisje die rustig op haar moeders’ schoot zit. Ietwat gegeneerd en met een rood hoofd mompel ik ‘sorry’ en ga maar snel zitten. De sociale spelregels zijn hier anders en ik pas me aan, zo goed en kwaad als dat gaat.

Aan het eind van de middag loop ik samen met Paula nog even langs de Corniche, een lange boulevard in Beiroet. Al wandelend naar boven staan we stil bij het prachtig natuurschoon dat Beiroet ook te bieden heeft: de ‘pigeon rocks’ die gloren in het namiddag-zonlicht. Wauw.

DSC_0068
de pigeon rocks in Beiroet
Advertenties

4 Comments

  1. Yo Pim leuk om zo te lezen wat je meemaakt in dit – in mijn optiek – vreemde land. Ik moet zeggen dat de manier hoe je het schrijft ook een hoop doet. Met die achtergrond informatie erbij krijg ik zo steeds meer een indruk over wat Libanon voor een land is. Kijk uit naar je volgende verhaal en veel plezier nog uiteraard!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s