En toen zomaar … een Syrisch vluchtelingenkamp

[onderaan vind je een foto-impressie]

We lopen hier alweer ruim een week rond. Beiroet is regenachtig maar ons appartementje is, zolang de stroom werkt, behaaglijk en gezellig. Helemaal met de kerstboom die nog altijd in de hoek van de kleine woonkamer prijkt. In onze buurt rijden de Porsches en andere dure auto’s af en aan, het geeft mij een vreemd gevoel te weten dat op zeer korte afstand er duizenden vluchtelingen uit Syrië aankomen, vluchtend voor vervolging; niet wetend of ze familie/vrienden nog terug zullen zien. Het frustreert me dit te weten maar niet te zien.

Ik pak een taxi en rij richting Cola-transport-hub, een chaotisch kruispunt buiten het centrum; het rauwe Beiroet dat mij meer aanspreekt. Ik loop wat rond, maak een praatje met wat buschauffeurs; lokalen, drink -veel te veel- koffie en vraag ondertussen of ik foto’s mag maken. ‘Ma-fish Mishkila’ zeggen de meesten, ‘geen probleem’.

Terwijl ik rondloop kom ik aan de praat met een paar koffieverkopers op straat. Ze blijken uit Syrië te komen. Nog maar een kop koffie en wat mooie foto’s verder kom ik erachter dat er dicht in de buurt een kamp is geïmproviseerd voor een deel van de enorme toestroom van Syriërs. Koffieverkoper Aissa woont er ook en nodigt mij hartelijk uit een kijkje te nemen.

Op nog geen 5 meter van waar wij staan te praten leidt een klein trappetje ons naar beneden. Aissa gaat me voor en zo sta ik van het ene moment op het andere ineens middenin een Syrisch vluchtelingenkamp, vanaf de straat zo goed als onzichtbaar. Al rondlopend, ik was blij dat hij erbij was want ik viel natuurlijk nogal op, raak ik geshockeerd door de armoede; de ellende van deze situatie. Overal rotzooi, kleine hutjes op elkaar gebouwd, veel golfplaten en overal waar ik naar binnen kijk veel mensen die slapen of gewoon samen zitten en de tijd doden. Een naar beeld, helemaal als je je realiseert dat nog op geen 4km verder 18-jarige meisjes uit hummers stappen om een avondje te gaan stappen. Natuurlijk brengt een grote stad onherroepelijk grote tegenstellingen met zich mee, maar dit is stuitend en brengt de burgeroorlog in Syrië enorm dichtbij. Helemaal als ik me bedenk dat Assad op dat moment een speech houdt waarin hij nogmaals onderstreept dat het terrorisme en de Israëlisch-Amerikaanse samenzwering tegen Syrië zullen worden weggevaagd. Een speech in Damascus, op nog geen 4 uur rijden van Beiroet.

Aissa zet thee en loopt even naar de buren. De suiker is op. Hij vertelt over zijn familie in Syrië. Ondanks dat communiceren niet gemakkelijk gaat maakt hij me duidelijk dat hij nog vier broers heeft. Twee zitten bij de Syrische politie, en maken dus deel uit van het Assad-regime. Twee vechten aan de kant van de Syrische rebellen. Een bizarre situatie en ik kan me slechts inbeelden welke verschrikkingen hij heeft gezien. Nadat ik mijn mierzoete thee met vier scheppen suiker heb opgedronken lopen we nog een rondje door het kleine kamp. Een groep mannen lurkt wat aan een waterpijp, anderen slapen.

Ik neem afscheid en dank hem hartelijk voor zijn gastvrijheid. Een verscheurd land, een verscheurde familie, op de vlucht en tegelijkertijd een willekeurige buitenlander in je huis uitnodigen, thee aanbieden en toch blijven glimlachen. Ik ben zwaar onder de indruk.

Met deze middag lijkt de ingewikkelde puzzel die Libanon is weer een stukje completer te zijn geworden.

Terwijl ik dit schrijf komt de regen met bakken uit de lucht. Het begon een paar dagen geleden en gaat gepaard met windhozen en storm. Tot dusver zijn delen van Libanon niet bereikbaar; centimeters water spoelen hier door de straten. Zelfs als Nederlander heb ik nog nooit zoveel regen gezien.
Maar toch, ondanks dat hier drie uur per dag de stroom uitvalt en er gisteren plots geen water meer uit de kraan kwam, ben ik vooral blij met een dak boven mijn hoofd.

Deze slideshow heeft JavaScript nodig.

Fotoreportage 06.01.2012

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s