Een prachtig fenomeen: Argileh

DSC_0164

Met veel zorg, bijna teder, komt de jonge kolendrager bij ons tafeltje staan. De Argileh, of waterpijp, wordt vlakbij mijn stoel neergezet en onwillekeurig voel ik mij gevleid dat ik de persoon ben voor wie dit prachtstuk wordt klaargezet. De jongen brengt de waterpijp in gereedheid en wacht op mijn goedkeuring voordat hij wegloopt.

Het is als het proeven van wijn: eerst een klein glaasje aan het hoofd van de tafel waarna -na een goedkeurend knikje en een glimlach- de rest van de tafel de wijn krijgt ingeschonken.

Het is een prachtig fenomeen, het roken van de argileh. Overal gebeurt het. Oude mannetjes onder een boom; vrouwen die met hun kinderen op stap zijn en plaatsnemen in een café. De waterpijp is een sociaal gebeuren. Je bespreekt de dagelijkse gebeurtenissen, de problemen, of je zegt gewoon niets en lurkt wat terwijl je in het luchtledige staart.

De jongen komt terug en tikt de as van de kooltjes, ververst de kooltjes waar nodig en wacht weer op het goedkeurende knikje. Die krijgt hij, het is weer goed.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s