Pesach in de Palestijnse gebieden

Met Pesach (Pasen/Passover) wordt binnen het Jodendom de uittocht uit Egypte herdacht zoals deze in de Bijbel staat beschreven. Deze gebeurtenis staat centraal binnen de godsdienst en net zoals alles wat met religie te maken heeft worden zulke feesten groots en meeslepend gevierd in het heilige land (net zoals ik twee jaar geleden hier een heftige ‘goede vrijdag’ meemaakte in Jeruzalem).

Vandaag bezochten wij Sebastya, ons niet erg bewust van Pesach, met het idee om een prachtige oud stadje te bezoeken op nog geen 15 minuten rijden vanaf Nablus. Onderweg viel ons het grote aantal legervoertuigen en Israëlische soldaten op en Suliman, een vriend die meeging, maakte zich wat ongerust toen hij hoorde van het grote aantal Joodse kolonisten dat Sebastya voor een dag kwam bezoeken. Aangezien dit dorp in ‘gebied C’* ligt werd dit historisch hoogtepunt door het leger tijdelijk ‘begaanbaar’ gemaakt voor de Joodse kolonisten die het een bezoek wilden brengen. Zo konden zij ongestoord van de ruïnes en schoonheid van het dorp genieten.

Het was een vreemd gezicht te zien hoe talloze Jeeps en militairen de orthodoxe families begeleidden op hun vakantie-uitje. Busladingen vol met bezoekers werden gedropt en de grote gezinnen wandelden door de prachtige ruïnes met olijfbomen. Twee Palestijnse jongens die het zich op deze prachtige dag ook gemakkelijk hadden gemaakt werden door twee soldaten nauwlettend in het oog gehouden. Suliman voelde zich aan het begin wat ongemakkelijk. Niet gek als je je bedenkt dat veel Palestijnen dagelijks het mikpunt zijn van geweld en intimidatie door orthodoxe Joden die hen zien als indringers in het door God aan de Joden beloofde land. Gelukkig ebde dit gevoel snel weg en zaten we al snel op een terrasje een spelletje backgammon te spelen. Dat dit terras gevuld was met Palestijnen en er voor de Joodse mensen zelfs aparte ‘pisbakken’ (mobiele urinoirs) waren neergezet was nogal een vreemde gewaarwording. De af en aanrijdende soldaten lieten hun spierballen zien en een groepje Palestijnse jongens ging er eens rustig voor zitten om het geheel te aanschouwen. Het was bijna vredig als je de bizarre context en soldaten zou wegdenken.

Vanaf de top van Sebastya kijk je prachtig uit over de omliggende heuvels (die vanuit strategisch oogpunt dus allemaal tot gebied C behoren), dorpjes en velden. De nederzetting Shavei Shomron die in het midden van het geheel ligt lijkt bijna idyllisch met haar rode daken. Wie iets beter kijkt ziet de hekken, muren en checkpoints om het dorp heen en realiseert zich hoezeer de oorspronkelijke inwoners van dit gebied worden beperkt in hun mobiliteit alleen door de aanwezigheid van dit dorp. Dit sprekende voorbeeld is er een van velen. Veel Palestijnse dorpen hebben te maken met de constante aanwezigheid van leger en kolonisten die hun land annexeren. Zo is er vrijdag een demonstratie tegen de nederzetting die hieronder op de foto staat. Al het afvalwater en de riolering van deze nederzetting worden geloosd op de grond van Palestijnse boeren, olijfbomen worden gemolesteerd of in zijn geheel verwoest waardoor er voor de boeren en omwonenden gevaarlijke situaties ontstaan.

Zo zijn we na een middagje Sebastya weer veel indrukken verder. De foto’s zeggen hopelijk genoeg.

*Tijdens het vredesoverleg in Oslo in 1993 (Oslo-akkoorden) werden de Palestijnse gebieden; dat gebied dat een toekomstige Palestijnse staat moet opleveren, verdeeld in 3 delen. Gebied A, B en C. Gebied A staat tot de dag van vandaag onder ‘volledige’ controle van de Palestijnse autoriteit, dit is ongeveer 18% van de WJ; toegang is verboden voor Israëlische burgers. Gebied B is Palestijns gezag met Palestijns/Israëlische samenwerking op het gebied van veiligheid (ongeveer 21% van de WJ). Gebied C staat onder volledige Israëlische controle (behalve voor de Palestijnen die daar nog woonachtig zijn); bestaat uit de nederzettingen die zijn gebouwd, veiligheidszones die voor Palestijnen zijn afgesloten; wegen die uitsluitend voor het gebruik van de kolonisten zijn bedoeld. Gebied C is ongeveer 61% van de WJ.

DSC_0125

DSC_0131
Prachtige lente

 

DSC_0134

DSC_0141

DSC_0148
Shavei Shomron

 

DSC_0151

DSC_0164

DSC_0182
Israëlische jeeps houden het centrum van Sebastya nauwlettend in de gaten
Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s