Prachtig Palestina in moeilijke dagen

Gisteren overleed de 63-jarige Maysara Abuhamdieh, een Palestijnse gevangene in Israelische detentie. Oorzaak: keelkanker. Volgens de Palestijnse autoriteit was er sprake van grove nalatigheid van de Israelische autoriteiten, er werd hem behandeling van de kanker onthouden.

Een aantal weken geleden overleed Arafat Jaradat, nadat hij -volgens onderzoek- was doodgemarteld in Israelische detentie.

Eergisteren overleed de schoonzus van Asmaa’, een van de mooiste personen die ik ken. 35 jaar, moeder van 5 kinderen en overleden aan een kanker die, zo blijkt achteraf, goed behandeld had kunnen worden. Door gebrek aan financiele mogelijkheden, onder andere vanwege de belabberde economische situatie van de Palestijnse autoriteit die dergelijke behandelingen anders zou vergoeden, kon niet in de noodzakelijke behandeling worden voorzien.

Het is droevig, onnodig en ik kan me niet anders voorstellen dan dat dergelijk beleid: het kleineren en kapotmaken van weerloze mensen, niet oneindig kan doorgaan.
De geschiedenis leert ons volgens mij dat onderdrukkende en bezettende regimes uiteindelijk aan het kortste eind zullen trekken.

Hoe dan ook. Hoe wij hier in dit warme bad door iedereen met open armen worden ontvangen, hoe vriendelijk en lief mensen hier met elkaar omgaan. Het raakt me iedere dag weer te zien hoe mensen in hopeloze situaties (of misschien juist daarom?) zo geweldig kunnen zijn.

Samen met Paula, kunnen we niet anders doen dan positieve energie steken in deze prachtige plek. Daar hebben wij momenteel allemaal prachtige plannen voor die in ontwikkeling zijn. De prachtige Palestijnse cultuur en dit geweldige land verdienen een positief en hoopgevend imago in Nederland.

Advertenties

1 Comment

  1. Mooi Pim, ik voel je verdriet en het maakt mij ook verdrietig. Heel moeilijk voor de kinderen en omgeving van Esmaa. Het wachten is op het moment dat mensen in deze omgeving elkaar gaan helpen in plaats van elkaar bevechten. De muur die Joden en Palestijnen van elkaar scheidt is een muur van tranen. Groet Bas

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s