Hoop voor vrede?

Precies een maand terug uit Palestina lees ik over de schermutselingen die zijn uitgebroken in Jeruzalem, ik lees over Hamas en Fatah die weer een verzoeningspoging doen. Ik lees over Palestijnen die worden aangevallen door kolonisten, over Palestijnen die terugslaan met protesten. Gelukkig hoor ik ook van een zeer goede Palestijnse vriendin die voor een borstkankeroperatie naar Jeruzalem kon worden gebracht. Daar werd ze geholpen door een Joods-Israëlische arts en medisch team met wie ze het goed heeft kunnen vinden. Met alle egards werd ze ontvangen. Dat verblijdt me. Een politieke oplossing in de nabije toekomst is er niet maar de stimulans van initiatieven die vanuit de samenleving aansturen op vrede en normaal samenleven doet hopen. En hoop doet leven.

Ik herinner me hoe we bijna 1,5 maand geleden te gast waren bij de ‘tent of nations’ (http://www.tentofnations.org/). Een plek -top van een heuvel- in de buurt van Bethlehem die is ingesloten door Joodse nederzettingen. De weg naar hun land is geblokkeerd met grote rotsblokken en de eigenaren worden gedwongen in geïmproviseerde hutten en grotten te wonen omdat de bouw van huizen op het stuk grond door de Israëlische autoriteiten is verboden en er direct tot sloop wordt overgegaan mocht dit worden overtreden. De eigenares vecht terug, en op een prachtige manier. Internationale vrijwilligers bewerken het land en zij nodigt mensen, zelfs uit de omringende nederzettingen, uit om de tent of nations te bezoeken. Met liefde en optimisme vecht zij tegen agressie, geweld en hopeloosheid. Inspirerend.

Zie hieronder voor een aantal foto’s

DSC_0189
Nederzetting in de verte
DSC_0185
Vrijwilligers bewerken het land
DSC_0175
Andere nederzetting

Het deed me realiseren hoe belangrijk deze initiatieven zijn. Mensen vertellen over hoe de vork nu echt in de steelt zit. De Joodse koloniste die het project bezocht (haar buurvrouw) had geen idee van de situatie en keerde -in ieder geval- wijzer terug. Een druppel op een gloeiende plaat? Misschien. Ik zie niet alleen de symbolische waarde van deze strijd maar bewonder de inspiratie die deze vrouw verspreid onder vele anderen.

Een vriendin uit Argentinië met wie ik een tijd geleden contact had over een project rondom het Arabisch-Israëlisch conflict (waarop ik werd uitgenodigd mijn ervaringen te delen) belde me gisteren om me op de hoogte te stellen van de laatste ontwikkelingen rondom financiering en steun vanuit verschillende hoeken. Met nieuwe moed gaan we verder met het organiseren van een conferentie die jonge mensen in Argentinië vertelt over het Midden-Oosten, Israël, Palestina en de hoop voor vrede. In tegenstelling tot de politieke ontwikkelingen die voor mij frustrerend werken kan er door dit soort initiatieven weer met optimisme naar de toekomst worden gekeken hoop ik. Het deed mij denken aan de ‘tent of nations’.

Advertenties

1 Comment

  1. Hoi Pim, ik zag gisteren een 2 uur durende documentaire: VPRO Import: State 194 van 24 mei jl. Het gaf mij een verhelderend en toch ook hoopgevend overzichtsbeeld van wat er voor en achter de schermen gebeurd i.v.m. de situatie tussen Palestina en Israël. Groetjes, Lindon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s