Interview met Syrische activiste Maha Ghrer

Donderdag 13-3 interviewde ik, samen met leerlingen, Maha Ghrer op het Roland Holst College in Hilversum. Ik ging met haar in gesprek over de situatie in Syrië, haar persoonlijke leven, de projecten die zij vanuit Gaziantep (vanuit Turkije, ze is gevlucht) coördineert en haar hoop voor de toekomst van Syrië. Een bijzondere middag want daar waar ik had verwacht dat er tussen de 20 en 30 leerlingen aanwezig zouden zijn zaten we in een stampvol en warm lokaal met bijna 70 studenten die geboeid luisterden naar het verhaal van Maha. Deze jonge mensen raakten geïnspireerd en reageerden positief op mijn oproep om iets te doen voor Maha & (over het algemeen) Syrische vredesactivisten. Dat heb ik ervaren als het mooiste resultaat van de middag: samen met leerlingen van het Roland Holst gaan we DOEN (hoe precies, daarover later meer). Zij hadden veel prachtige ideeën die gaan leiden tot steun (moreel en financieel) voor de initiatieven van vreedzame activisten. We moeten ons ondanks alle ellende in Syrië, met al haar ingewikkelde kanten, focussen op mensen die zich richten op de toekomst, het cynisme en pessimisme trotserend. Maha is een van die mensen; bezig met het bieden van onderwijs aan jonge mensen die de toekomst van Syrië zijn. Ongeacht geslacht of religieuze overtuiging worden kinderen onderwezen om een ‘verloren Syrische generatie’ waarover al wordt gesproken te versterken. Behalve solidair zijn door facebook pagina’s als adoptarevolutionNL te liken kun je ook doneren via www.adoptarevolution.nl zodat Maha en haar collega’s hun werk kunnen voortzetten. Hieronder een bijdrage van Lotte Tiesing, docente maatschappijleer op het Roland Holst College. De foto’s zijn ook van haar.

#WITHSYRIA

Vrijdag 14 maart 2014.

Morgen (zaterdag 15 maart) is het drie jaar geleden dat de oorlog in Syrië begon. En vandaag bezoekt Maha Ghrer onze school. Ze is 27 jaar, docente Engels en gevlucht uit Aleppo, een stad in Syrië. Ze woont nu in Turkije en verblijft op uitnodiging van vredesbeweging Pax een week in Nederland. In deze week probeert ze via scholen, pers en politici aandacht te vragen voor de situatie in Syrië. In de lessen maatschappijleer is de afgelopen week veel gesproken over deze gruwelijke burgeroorlog. En dat de situatie onze leerlingen bezighoudt, blijkt wanneer veel meer leerlingen dan verwacht naar deze ontmoeting komen.

In een stampvol lokaal luisteren de leerlingen ademloos naar de moedige en vreselijke verhalen van Maha. Ze vertelt hoe de oorlog begon, over het verlangen van mensen om vrij te zijn, aangestoken door de revoluties in de landen om hen heen. Ze vertelt over haar broer die nog steeds gevangen zit omdat hij protesteerde tegen het regime van Assad. Wanneer ze vertelt over de bomaanslag waarbij ze haar man verloor en letterlijk hoofden zag rollen door de straten, zit iedereen met een brok in zijn keel. Maha moet zelf ook even stoppen omdat de herinnering aan deze gebeurtenis haar te veel wordt. Na deze aanslag vluchtte ze naar Turkije. Sindsdien probeert ze vanuit haar nieuwe woonplaats ervoor te zorgen dat kinderen in Aleppo ondanks de oorlog en de angst voor aanslagen toch onderwijs kunnen volgen. Hiervoor heeft ze een school opgericht, die is vernoemd naar haar overleden man. Het gesprek duurt een uur, de voertaal is Engels en het is bloedheet in het lokaal. Toch geven de leerlingen geen moment aan af te willen haken.

Op de vraag wat wij kunnen doen voor Syrië, antwoordt Maha: “solidariteit tonen, daardoor houden de mensen in Syrië hoop en moed”. En dit is veel makkelijker dan je misschien denkt. Gewoon links delen op facebook, filmpjes liken, petities van Unicef tekenen enz. Het heeft wel degelijk zin en het kost je maar een paar seconden. Het geeft mensen als Maha het gevoel dat ze niet worden vergeten en de moed om door te gaan met hun strijd voor vrijheid.

Deze slideshow heeft JavaScript nodig.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s