Aissa – #Beiroet 2014

Een jaar geleden liep ik rond bij het Cola-busstation. Een druk kruispunt in Beiroet vanwaar bussen naar het zuiden van Libanon vertrekken. Daar kwam ik toen, zomaar opeens, een Syrisch vluchtelingenkamp tegen, daar schreef ik toen al kort DIT over.

Nu, ruim een jaar later, ben ik terug in Beiroet. De stad lijkt dezelfde, maar dat is schijn. Daar waar het aantal Syrische vluchtelingen vorig jaar al schrikbarend hoog was voor een klein land als Libanon, is dat aantal ‘officieel’ gegroeid tot ruim 1 miljoen (de UNHCR houdt het aantal geregistreerden bij, zie HIER). Officieel zet ik tussen aanhalingstekens want volgens schattingen ligt dat aantal al gemakkelijk tussen de 1,5 en 2 miljoen, niet iedereen registreert zich natuurlijk. Ook in Beiroet is dit zichtbaar, en hoewel het gemakkelijk is dit te vermijden in de rijkere delen van de stad zie ik meer bedelende kinderen; moeders die met hun kroost langs de kant van de weg zitten.

Ik ben benieuwd hoe de situatie rond het Cola-busstation is en waag me weer naar het kruispunt. Ergens in mijn achterhoofd bedenk ik me dat het fantastisch zou zijn te zien hoe het met Aissa is, de man die mij vorig jaar een korte rondleiding gaf door het kamp.

Cola is druk, bussen rijden af en aan en ik zie groepjes Syriërs die met tassen vol spullen onder het viaduct zitten. De koffieverkopers en kleine kraampjes zijn er ook nog en in het zonnetje lijkt alles bijna gezellig druk. Terwijl ik rondloop en wat foto’s maak zie ik ineens een bekend gezicht, precies op de plek waar ik hem ruim een jaar geleden ook trof: Aissa!

issa4
Aissa – 2013

Ook hij herkent me en nodigt me uit voor een kop koffie en al rondwandelend door het kamp vertelt hij me over hoe het gaat en zie ik hoe het kamp drukker is geworden.

issa5
Aissa – 2014

Het gaat relatief goed met hem, Aissa woont nog altijd alleen en heeft het in vergelijking met veel Syrische vluchtelingen relatief goed. Dat wil heel veel zeggen want zijn situatie is niet best. ’s Avonds werkt hij soms wat voor een koffietentje in de buurt en eerder verkocht hij kleding op een markt. Zo voorziet hij in zijn levensonderhoud, het is overleven. Hij moet zijn familie missen, die wonen allemaal nog in Syrië, in het noorden. Daar hebben zij te maken met de extremistische groepen die daar actief zijn en voor veel problemen zorgen. Zijn twee broers die eerder bij de politie -en dus voor het regime van Assad- werkten hebben dat werk allebei de rug toegekeerd. Dat lijkt misschien dapper maar is, als je in het noorden van Syrië woont niet meer dan logisch. Het regime is daar de controle kwijt en enige openbare relatie met het regime kost je je kop.

We drinken koffie, ik leer wat van zijn vrienden kennen en maak ook kort kennis met Ahmad, een 7-jarig jongetje dat bedelt bij stilstaande auto’s. Hij heeft al $10,- verdiend vandaag. Ik ben onder de indruk! Daarop moet hij lachen.

Issa2
Ahmad

We kunnen jammer genoeg niet zoveel doen aan de politieke situatie in Syrië en veel mensen zijn moe van het horen van zoveel ellende. Hoe dan ook, het bieden van noodhulp aan groepen vluchtelingen die alles achter hebben moeten laten is een iets dat wel binnen onze mogelijkheden ligt. Stichting Vluchteling organiseert daarvoor de Nacht van de Vluchteling, dat is aanstaande donderdag 29 mei (begint om 24.00 uur). Ik loop samen met Guusje mee om geld op te halen. Mocht je je geroepen voelen ons te sponsoren voor deze nachtelijke -40 km lange, pffffff – wandeling tussen Rotterdam en Den-Haag……Graag! Stuur dan even een bericht! :) Alvast heel erg bedankt!

 

Advertenties

1 Comment

  1. Hoi Pim, Vanuit een prachtig, warm en gastvrij Kreta hoop ik dat de sponsorloop goed verlopen is, bij thuiskomst zal ik gelijk een bijdrage storten! Ik hoop dat in Beiroet alles goed verlopen is, mooi verhaal van Aissa! Doe de groetjes aan Paula, ook van Noor! Gegroet, je oom.

    >—-Origineel Bericht—-

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s